کد خبر : 17765 تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۶ ۱۴:۲۵

معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران :

خواص هفت سین از منظر علم تغذیه و طب ایرانی توسط معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران

در آستانه سال نو معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران شرحی از خواص خوراکی های هفت سین از منظر علم تغذیه و طب ایرانی را بیان کرد.



به گزارش ایفدانا - Ifdana به نقل از روابط عمومی معاونت غذا و د ارو دانشگاه علوم پزشکی ایران : در آستانه سال نو معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران شرحی از خواص خوراکی های هفت سین از منظر علم تغذیه و طب ایرانی را بیان کرد.

دکتر مهران ولائی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران ضمن اشاره به چیدن سفره ی هفت سین بعنوان یکی از آیین های همه ساله جشن نوروز ایرانیان در ابتدای فصل بهار ، به توضیح نکاتی پیرامون خواص هفت خوراک هفت سیت با حرف "سین" آغاز میشود ، پرداخت.

خوراکی های تشکیل دهنده سفره هفت سین شامل: سیر، سنجد، سماق، سرکه، سیب، سبزی و سمنو  است که هر یک از آنها دارای خواص غذایی مفید می‌باشد. خواص خوراکی‌های هفت سین از منظر علم تغذیه و طب ایرانی به شرح ذیل می باشد.

سیب: نماد سعادت و سلامت و دارای طبع گرم وتر و دارای خواص تقویت کننده قلب و معده است. همچنین بوییدن و خوردن آن مفرح و نشاط آور و دور کنندة افسردگی است.  سیب جهت دفع سموم از بدن نیز مفید است.

سیب دارای خاصیت ملین، آنتی اکسیدان، تقویت کننده سیستم ایمنی و ضد میکروب ، پیشگیری و کمک به درمان یبوست، درمان اسهال (خصوصا نوع ترش و بدون پوست، پیشگیری افزایش چربی خون، بیماریهای قلبی و عروقی، پوکی استخوان، آلزایمر، رینیت آلرژیک، پوسیدگی دندان، آسم، دیابت، سرطان (خصوصا روده بزرگ و پستان)، سنگ کلیه و مجاری ادراری نیز می‌باشد.

سیر: پیاز گیاه سیر دارای طبع گرم و خشک و خواص رقیق کننده خون، خشک کننده رطوبت معده و مفاصل، مدر ادرار، حیض و عرق می‌باشد. سیر در طب ایرانی به منظور پاکسازی حلق و صوت، سرفه و تنگی نفس، درد مفاصل و ... مفید است. زیاده روی در مصرف خوراکی سیر برای چشم و ریه و بواسیر مضر است.

همچنین بر اساس مطالعات انجام شده، سیر دارای خاصیت افزایش دهنده ایمنی بدن در پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و اثرات کاهنده فشار خون است. تاکنون اثرات ضد التهابی، کاهنده چربی خون، ضد میکروبی، متسع کننده عروق، پیشگیری و درمان بیماری های عفونی، بهبود متابولیسم قند، ضد سرطان، مدر، تعریق زا، مقوی و محرک، پیشگیری از تصلب شرایین (آترواسکلرز) آن به اثبات رسیده است.

افراد مبتلا به زخم معده و رفلاکس مری و اشخاصی که داروهای ضد انعقادی مصرف می نمایند باید در مصرف سیر به دلیل اثرات افزاینده زمان انعقاد خون احتیاط نمایند.

سماق: میوه گیاه سماق به رنگ قرمز و قهوه اي، طعم رسیده آن ترش و دارای طبع سرد و خشک است.  بر اساس منابع طب ایرانی، آشامیدن سماق با آب برای خونریزی از گلو و بینی (خونریزی های فوقانی) مناسب است. سماق دارای خواص ضد میکروب، تحریک اشتها، پیشگیری از مسمومیت غذایی، قولنج شکمی، کمک به درمان زخمهای دهانی( غرغره محلول آن) است.

میوه گیاه سماق حاوی مقدار زیادی تانن است و به همين علت قابض و پاک کننده معده است و از انواع اسهال حاد و مزمن و خونريزي معده جلوگيري مي کند.

ميوه تازه و نرسيده سماق سمي است، اما رسيده ميوه و خشک شده آن سمي نيست و از گرد آن به عنوان چاشني غذا استفاده مي شود.

سنجد: میوه سنجد دارای طبع سرد و خشک و مصلح آن عسل و شکر سرخ است. سنجد برای سرفه های گرم که این روزها بر اثر خوردن شیرینی ها، خانه تکانی، گردگیری و قرار گرفتن در معرض آلرژن ها زیاده دیده می شود مناسب است. به علاوه خوراکی مناسبی برای بچه ها و تعدیل کنندة مزاج آنهاست. ميوه خشک سنجد قابض است. به همين جهت در درمان اسهال سودمند است. آرد ميوه سنجد به علت داشتن مقدار زيادي قند، در درمان اسهال به کار مي رود. آرد گوشت، پوست وهسته سنجد مقوي معده و بدن است.

سنجد دارای خواص ضد التهاب، ضد میکروب، تب بر، درمان تب ( خصوصا گل )، کمک به درمان عفونت های گوارشی، سرفه و بیماریهای التهابی، پیشگیری از سرطان. ميوه سنجد سر شار از ويتامين هاي A و B و حاوي کمي ويتامين K است.

سرکه : سرکه يکي از فرآورده هاي مفيد انگور است که تحت اثر مخمري خاص حاصل مي شود. سرکه نه تنها طعم مطبوعي به غذاها مي دهد بلکه هضم بسياري از مواد از جمله گوشت را آسان مي کند. گذاشتن ظرف سرکه به صورت سرباز با تبخیر آهسته ی آن باعث تعدیل هوای مرطوب و آلوده می شود. بوییدن آن جهت نزله ی گرم (مجموعه ای شامل آبریزش بینی، خارش و درد گلو و قرمزی چشم ها) مناسب است. بوی سرکه هوشیار کننده است و خواب آلودگی بهاری را کمتر می کند.

سمنو: سمنو یک غذای مقوی و مظهر صبر و مقاومت و قدرت است. سمنو ارزش غذايي بسيار بالایی دارد، جوانه گندم که عنصر اصلي تشکيل دهنده آن است حاوي ويتامين هاي B وE، پروتيين از نوع عالي، مواد معدني، فيبر و مواد مفيد ديگر است. در گندمي که جوانه مي زند، علاوه بر اين که تمام اين مواد به طور کامل حفظ مي شود ، در جريان جوانه زدن تغييرات شگفت آوري در آن بوجود مي آيد که در نتيجه ،ويتامين ها و مواد حياتي گندم به مقدار زيادي افزايش مي يابد. جوانه گندم در جلوگيري از پيري سلولها بسيار موثرند. سلنيم و دیگر ترکیبات موجود در جوانه گندم در جلوگيري از انواع سرطان و به خصوص فيبر موجود در آن در پيشگيري از بروز سرطان کولون موثر است.

سبزه و سنبل: دیدن سبزه و سنبل برای تقویت باصره و درمان افسردگی مناسب است. همچنین بوییدن گل سنبل که دارای طبع گرم و خشک است نیز سبب باز شدن گرفتگی‌های بینی، نیکویی رنگ رخسار و تقویت قوای بدن می‌گردد.