کد خبر : 16520 تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۶ ۱۰:۰۸

به مناسبت روز جهانی دیابت تشریح شد:

نگاه اجمالی بر دیابت

کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو اراک بیان کرد: دیابت یک بیماری مزمن بوده که با کمبود نسبی یا عدم وجود انسولین مشخص می شود و در طولانی مدت می تواند باعث آسیب به چشم و کلیه و سیستم عصبی شود.



به گزارش ایفدانا - Ifdana، به نقل از روابط عمومی معاونت غذا و دارو اراک :.دکتر بیتا خدایار کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو اراک بیان کرد: این بیماری به طور کلی به سه نوع تقسیم می شود: دیابت نوع 1، دیابت نوع 2 و دیابت بارداری. دیابت نوع 1 کمتر شایع بوده و در کودکان و نوجوانان دیده می شود و نام دیگر آن دیابت وابسته به انسولین می باشد که نشانگر درمان این بیماری با تزریق انسولین می باشد. دیابت نوع 2 که در 90% از بیماران دیابتی دیده می شود و دیابت بالغین نام دارد  و چاقی و سابقه فامیلی دلایل عمده ابتلا به این بیماری هستند.

دکتر خدایار افزود :عوامل خطر ساز ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 به شرح ذیل میاشند:

چاقی و عدم فعالیت فیزیکی کافی

سابقه خانوادگی دیابت در فامیل درجه یک

سابقه تست تحمل گلوکز مختل یا اختلال در گلوکز ناشتا

سابقه سندرم تخمدان پر از کیست (PCOS) یا دیابت بارداری

فشار خون بالا و یا تحت درمان بودن با داروهای ضد فشارخون

سابقه بیماری های قلبی- عروقی و اختلال لیپید

کارشناس دارویی ادامه داد : بیماران دیابتی در مواقع ورزش کردن باید به موارد زیر توجه کنند:

اندازه گیری قند خون قبل، در حین و بعد از ورزش ضروری است.

در صورت طبیعی بودن یا پایین بودن قند خون قبل ورزش توصیه می شود یک میان وعده شامل 15-10 گرم کربوهیدرات قبل ورزش مصرف شود.

بیماران دریافت کننده انسولین در خطر هیپوگلیسمی (کاهش شدید قند خون) بیشتری نسبت به بیماران تحت درمان با داروهای کاهش دهنده قند خون هستند.

بیماران با قند خون بیشتر از mg/dl300-240 نباید ورزش کنند. این بیماران در خطر هیپرگلیسمی و کتواسیدوز بعد ورزش هستند.

بیماران با مشکلات چشمی شدید و خونریزی شبکیه باید از ورزش های شدید اجتناب نمایند.

 

خدایار در رابطه با کتواسیدوز دیابتی توضیح داد:این  پدیده در صورت عدم وجود انسولین کافی در بدن اتفاق می افتد. بروز علائمی چون تشنگی، پرادراری، خستگی، کدورت بینایی، قند خون پایدار بالای mg/dl 300، تنفس با بوی میوه گندیده، تنفس های عمیق و مشکل، خشکی دهان، پوست خشک و گرم، درد شکم، تهوع، استفراغ و کاهش اشتها می تواند نشان دهنده کتواسیدوز باشد. در صورت بروز این عارضه، بیمار باید مایعات فراوان مصرف نموده و سریعاً پزشک را مطلع سازد.

 

کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو اراک درمورد دیابت و تغذیه تشریح کرد: بیماران دیابتی به غیر از قندهای ساده (قند و شکر) و غذاهایی که مستقیماً حاوی اینگونه قندها هستند ( مانند انواع شیرینی جات، بستنی، مربا، بیسکویت، نوشابه و آدامس)، از تمامی انواع غذاها می توانند در مقادیر متناسب و کنترل شده استفاده نمایند. از مصرف غذاهای پرچرب و سرخ شده باید پرهیز شود. بهتر است غذاها بیشتر به شکل آب پز، بخار پز یا کبابی مصرف شوند. توصیه می شود مصرف غذاهای روزانه در سه وعده اصلی و سه میان وعده تقسیم گردد. روغن مصرفی باید حتماً از نوع گیاهی باشد. برای سرخ کردن سطحی مواد غذایی نیز صرفاً از روغن های گیاهی مخصوص سرخ کردن استفاده شود.از گوشت های کم چرب و مرغ و ماهی بدون پوست در غذاهای خود استفاده نمایید. مصرف تخم مرغ به حداکثر سه تا چهار عدد در هفته محدود شود. شیر و لبنیات مصرفی از نوع کم چرب باشد. میوه و سبزی را به شکل تازه مصرف نمایید. سالاد و سبزی را بدون سس مصرف نمایید. مصرف نمک را تا حد امکان کم کنید. از غذاهای آماده و کنسروی استفاده نکنید.

انتهای پیام/